Cursussen

Cursussen

Kraamcentrum de Geboorte is bezig om cursussen voor zwangeren te realiseren in samenwerking met experts en bedrijven die alles weten van de kraamweek en daarna.

Kinder EHBO (webinar)

Een ongelukje zit in een klein hoekje, hoe goed je ook oplet. Vooral in en rond het huis. Een pleister plakken lukt vaak wel. Maar stel dat je kind zich heeft verbrand aan een kop hete thee, uit bed valt of zich verslikt in een hapje van een boterham? Weet jij wat te doen?

Van alle kinderen wordt de eerste hulp het meest bezocht door jonge kinderen. In deze 1,5 uur durende webinar vertelt een kinderarts in opleiding wat je kunt doen bij de meest voorkomende ongevallen bij baby’s en kinderen, en kun je al je vragen kwijt. Na afloop wordt er een naslagwerk naar je gemaild en kun je alle behandelde onderwerpen nog een keer op je eigen tempo doornemen.

 

Waar gaan we het over hebben?

Je leert wat je moet doen bij de meest voorkomende ongevallen bij kinderen van 0 tot en met 3 jaar. Dit zijn:

 • Valpartijen
  De meest voorkomende oorzaak van een bezoek aan het ziekenhuis. Bijvoorbeeld kinderen die van de trap, een commode, een stoel of een speeltoestel vallen.
 • Brandwonden
  Een groot risico bij jonge kinderen. Vaak omdat ze de gevaren niet kennen. Verbranding ontstaat vaak door hete vloeistoffen zoals (kraan)water, koffie, thee of soep. Maar ook door een heet voorwerp of vlammen.
 • Vergiftiging
  Jonge kinderen zijn geneigd om alles in hun mond te stoppen. Dit kan leiden tot vergiftiging. Wat als ze medicijnen aanzien voor snoepjes, een slokje schoonmaakmiddel nemen of een hapje nemen van een paddenstoel in het bos?
 • Verstikking en verslikking
  Doordat de mondmotoriek nog niet optimaal werkt, hebben jonge kinderen een hoger risico om zich te verslikken. Bij verstikking wordt de luchtpijp afgesloten. Dit komt niet altijd door voedsel, ook kleine voorwerpen kunnen de oorzaak zijn.
 • Beknelling
  Beknelling komt vaak voor bij jonge kinderen. Denk aan vingers tussen de deur in huis of bijvoorbeeld de auto.
 • Hoge koorts en koortsstuipen
  Ieder kind heeft weleens koorts, maar wat doe je bij hoge koorts en hoe herken en handel je bij een koortsstuip?
 • Ernstige allergische reactie
  Hoe merk je dat je kind een allergische reactie vertoont, en wat moet je dan doen?

   

Online kunnen we niet in de praktijk oefenen met reanimeren, AED, stabiele zijligging of verstikking/verslikking. Uiteraard kunnen we deze handelingen wel laten zien. Na het volgen van dit webinar en het doornemen van het naslagwerk is er ook de mogelijkheid om een praktijktraining EHBO bij Baby’s en Kinderen te volgen bij Schok & Pomp.

Voor wie is de webinar geschikt?
De live webinar is een eerste kennismaking met eerste hulp voor iedereen met (klein)kinderen van 0 tot en met 3 jaar en is eenvoudig vanuit huis te volgen. De webinar is 24 uur na de uitzending terug te kijken.

Door wie wordt de webinar gegeven?
Een arts met werkervaring binnen de Kindergeneeskunde, waaronder de spoedeisende hulp en intensive care

Aanmelden en kosten
De kosten voor het webinar bedragen €15,- inclusief de handout.

Klik hier om je aan te melden: Link voor aanmelden

Heeft u nog vragen? Stuur een mail naar contact@schokenpomp.nl